cara pembuatan dodol
Di peringkat pembuatan, bahan-bahan dicampur bersama dalam kawah besar dan haba sederhana masak. Dodol yang dimasak tidak boleh dibiarkan tanpa pengawasan, kerana jika dibiarkan begitu saja, maka dodol tersebut akan hangus pada bahagian bawahnya dan akan membentuk kerak. Oleh itu, dalam proses pembuatan campuran dodol mesti diaduk secara berterusan untuk mendapatkan hasil yang baik. Waktu memasak dodol mengambil masa kira-kira 4 jam dan jika kurang daripada itu, hidangan yang dimasak akan kurang enak untuk dimakan. Selepas 2 jam, secara amnya campuran akan menjadikan warna dodol menjadi coklat gelap. Pada masa yang sama campuran dodol akan mendidih dan mengeluarkan buih udara.
Untuk selanjutnya, dodol hendaklah sentiasa dikacau supaya gelembung-gelembung udara yang terbentuk tidak meluap keluar dari kuali sampai saat dodol tersebut masak dan siap untuk diangkat. Akhir sekali, dodol mesti disejukkan di periuk besar. Untuk mendapatkan hasil yang baik dan rasa yang lazat, dodol mestilah coklat gelap, berkilat dan padat. Setelah disejukkan, dodol boleh dipotong dan dimakan. Dodol dijual, dipotong atau dibentuk dalam saiz kecil sebelum dibalut kertas minyak atau plastik. Biasanya dodol dihidangkan kepada tetamu pada hari-hari tertentu seperti hari perayaan besar.
proses pembuatan dodol pada peringkat pertama
Proses mengacau Dodol
Proses Pembungkusan ( Packaging )
Comments
Post a Comment