Skip to main content
Bahan-bahan diperlukan untuk Dodol Asli.
- 500g beras pulut
- 1/2 cawan beras jawi
- 1/2 cawan gula pasir
- 1kg gula merah
- 1kg santan pekat
- 3 cawan air
Cara menyediakan dan memasak:
- rendam beras pulut bersama beras jawi semalaman (12jam)
- masak gula merah bersama 3 cawan air sehingga gula hancur dan tapiskan.
- cuci beras yg direndam kemudian blender dgn sedikit air sehingga beras hancur
- masukan semua bahan (air gula merah, gula pasir, santan dan beras yg di blend) kedalam kuali.
- masak dgn api yg sederhana. sentiasa kacau (supaya tidak berkerak atau hangit).
- kacau sehigga dodol pecah minyak lebih kurang 2-3 jam bergantung pada kepekatan bancuhan, kalau bancuhan cair lambat le nak pecah minyak. di nasihatkan time blender beras tu jgn letak terlalu banyak air.
- selamat mencuba dan berpeluh mengacau dodol...
Comments
Post a Comment