Sejarah Dodol



Dodol adalah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan makanan manis yang terkenal di Melaka. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada santan kelapa, tepung beras, gula pasir, gula Melaka dan garam. Pada asasnya, manisan dodol ini diperbuat daripada perahan susu dari buah kelapa tua, jageri (gula batu merah yang diperbuat dari ekstrak tebu atau gula Melaka) serta tepung beras ataupun tepung pulut. Semua ramuan ini akan diadunkan melalui kaedah kacauan yang berlangsung berterusan selama lebih kurang 3 hingga 4 jam pada suhu tinggi. Hasilnya, fizikal dan rasa makanan ini akan berubah menjadi melekit, tebal dan manis. Terdapat banyak versi dodol yang berlainan sama ada dari segi warna yang kebanyakannya berwarna perang gelap, hijau dan kuning. Rasa dodol juga turut dipelbagaikan, misalnya perasa durian, kelapa dan pisang. Kini, Dodol merupakan suatu makanan manisan yang amat popular dan digemari di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, dan Sri Lanka



Dodol Asli


Pembungkusan Dodol Mengikut Perisa

Comments