PENGENALAN


Syarikat D’HaNi Kitchen Enterprise mula ditubuhkan oleh 3 sahabat pada tahun 2015 bertujuan untuk merealisasikan impian dan menaikkan nama syarikat dengan produk yang lebih berkualiti iaitu produk Dodol Frenzy. Bagi menubuhkan syarikat ini, kami membuat pinjaman bank sebanyak RM 50 000.00 melalui AGRO BANK dan hasil simpanan rakan kongsi. Hasil persetujuan semua ahli rakan kongsi, nama D’Hani dipilih kerana sempena nama gabungan kami tiga sahabat. Syarikat kami mula beroperasi pada 1 Jun 2015 setelah diluluskan oleh Pendaftar Perniagaan dan bagi mendapatkan keyakinan daripada pengguna, kami mendapat kelulusan dari pihak JAKIM. Kini D’Hani telah mempunyai 10 orang pekerja tetap dan 5 orang secara kontrak.
Memandangkan perniagaan ini berpotensi tinggi untuk berjaya dan mampu berada di pasaran yang lebih besar, D’Hani Kitchen Enterprise telah menggunakan strategi pemasaran dengan memberi peluang kepada agen-agen untuk segala urusan perniagaan agar Dodol Frenzy dapat diperluaskan lagi ke luar Negeri Terengganu. Dengan adanya agen-agen tersebut mereka dapat menambah pendapatan masing-masing. Kami memilih dodol sebagai produk yang dihasilkan kerana ianya disukai ramai dan menjadi kegilaan ramai kebiasaannya di hari perayaan. Disebabkan dodol menjadi kegilaan ramai kami mendapat ilham untuk mengeluarkan jenama dodol kami iaitu “Dodol Frenzy” kerana frenzy bermaksud kegilaan. Dodol bukan sahaja enak dimakan ketika bersantai tetapi sesuai juga dihidangkan minum petang sekaligus dapat memperkenalkan makanan tradisi ini kepada orang ramai terutama pelancong asing.
Syarikat D’Hani Kitchen Enterprise terletak di alamat No.1203, Kampung Pasir Panjang, Jalan Gong Kapas, 20200 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman. Manakala kilang pemprosesan dodol di 140, Kampung Losong Haji Su 21000 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman Malaysia.. Kami memilih untuk menubuhkan kilang perusahaan di Negeri Terengganu kerana mudah untuk mendapatkan bahan. Terdapat kelebihan dan kelemahan ketika menjalankan perusahaan dodol ini kerana dodol akan kekurangan zat jika disimpan terlalu lama. Dengan adanya kekurangan ini, syarikat kami tidak akan berputus asa malah akan mengatasi segala risiko ini dengan sebaik mungkin.
Urusan perniagaan syarikat kami dijalankan melalui dua sistem iaitu secara tunai dan secara kredit. Pembahagian ini bertujuan untuk memudahkan urusan perniagaan yang dijalankan kepada setiap individu yang akan berurusan dengan syarikat kami. Dalam memastikan produk sentiasa berkualiti serta mendapat sambutan, kreativiti dan inovasi telah dilakukan sepanjang menjalankan perniagaan dodol ini. Syarikat kami telah membuktikan perniagaan memproses dan membekal dodol ini berjaya berpandukan peningkatan jumlah pasaran produk yang kami perolehi. Sehingga kini, pasaran produk kami telah diperluaskan melebihi sasaran syarikat.

Pada masa akan datang, syarikat D’Hani Kitchen Enterprise merancang akan memperluaskan lagi pasaran produk Dodol Frenzy ini ke kawasan yang mempunyai potensi permintaan yang tinggi. Syarikat kami juga akan meningkatkan lagi kualiti produk agar dapat memberi kepuasan kepada pelanggan. Penyelidikan dan pembangunan (RnD) akan dilakukan ke atas produk serta perniagaan agar dapat bersaing di peringkat yang lebih mencabar.

Comments